Dikey Bahçe Kaplama

Dikey bahçe uygulamaları son zamanlarda ortaya çıkan ve oldukça teknolojik bir tasarım olarak dikkat çekmektedir. İç mekan tasarım anlayışının son yıllarda gerçekleştirdiği en kaliteli çalışmalardan biri olan dikey bahçe uygulaması aslında adından da anlaşacağı üzere zeminde olan bir bahçe görüntüsünün duvara monte edilmesi olmaktadır. Başlarda sadece iç mekânlarda gerçekleşen bu tasarımlar günümüzde şehir içlerinde pek çok duvarda yer alabilmektedir.

Dikey bahçe kaplama süreci zahmetli bir süreç olup aslında bir tasarıma da tabiidir. İstenir ise sadece çiçeklerden ya da sadece çimlerden oluşabileceği gibi dikey bahçe uygulaması ile yazılar yazılabilmekte veya sanatsal resimler sahi ortaya çıkarılabilmektedir. Bu nedenle dikey bahçe uygulamaları adeta bir sanat eseri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dikey Bahçe Kaplama İçin Uygun Mekanlar

Dikey bahçe kaplama süreci ilk olarak mekanlar ile başlamıştır. Genelde iç mekânların bir veya en fazla iki duvarları olacak şekilde dikey bahçe kaplama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Dikey bahçe kaplama iç mekanda yapılırken bu mekana bağlı olarak dışarıda da gerçekleşebilmektedir. Özellikle pek çok restoranda dikey bahçe kaplama görmek mümkündür. Bu restoranın içerisinde olabildiği gibi yine restoran olarak kullanılan dış bölümünde de gerçekleşebilmektedir. Elbette sadece restoran ile sınırlı kalmayıp pek çok mağazada dahi görebilmek mümkündür. Dikey bahçe kaplama restoran, kafe, mağaza, avm gibi pek çok mekanda kendisine en kısa sürede yer edinmiştir. Doğa ile iç içe olunmasını sağlarken farklı bir hava da katan dikey bahçe kaplama işlemi aslında dekorasyon ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu sayede aksesuar eksiği hissedilmez ve mekan kendi içerisinde bir dekorasyona sahip hale gelmektedir.

Dikey Bahçe Kaplamada Yapay Çiçek Kullanımı

Dikey bahçe kaplama işleminde iki tür bitki kullanımı söz konusudur. Bu ya yapay ya da doğaldır. Her ikisinin de yapım süreci ve beraberinde bakım süreci birbirinden farklı olmaktadır. Özellikle yapay çiçek kullanımı en çok tercih edilen olmaktadır. Bu aşamada bakım sürecinin kolay olması da etki ettiği gibi daha pek çok avantajı bulunmaktadır.

Dikey bahçe kaplama işlemi oldukça ayrıntılı bir işlemdir ve dikkatli bir tasarım ile yapılmaktadır. Bazı dikey bahçe kaplama işlemleri sadece çim ve dümdüz bir yeşillikten oluşabildiği gibi bazılarında bu durum oldukça farklıdır. Özel tasarımlar ve çimler ile çiçeklerin bir arada kullanımı gibi pek çok örnek söz konusudur. Bu nedenle yapay çiçek işlenme açısından daha kolay olduğu gibi temizlik açısından da kolaydır. Genelde tozlanan yapay çiçeklerin tozları alındığı takdirde yeterli bir temizlik olacaktır. Özellikle doğal çiçeklerde görülen uzama ve düzenli bakım gibi bir süreç gerekmediği için tercih edilmektedir.

Dikey Bahçe Kaplamada Doğal Çiçek Kullanımı

Dikey bahçe kaplama işleminin son yıllarda geliştirdiği teknik ile doğal çiçekler de tercih edilir hale gelmiştir. Doğal çiçek bakımı elbette daha zor olup doğru sulama teknikleri ile sulama yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda uzama durumunda da yeterli bakım sağlanmalıdır. Dikey bahçe kaplamada kullanılan doğal çiçekler oldukça canlı olup genelde renkli tercihler yapılmaktadır. Bu sayede daha doğal bir görüntü elde edebilmek mümkündür.

Doğal çiçek kullanımı özellikle dış mekan tasarımlarında daha fazla tercih edilmektedir. Bu sayede mekanın dış mekan olduğu algısını bütünleştirirken tasarıma canlılık katılması sağlanmaktadır. Dış mekan tasarımlarındaki doğal çiçekli kaplamalar da bu sayede daha iyi büyümekte ve çok daha canlı bir görüntüyü çok daha kısa bir sürede elde edebilir hale gelmektedir.


Dikey Bahçe Kaplama Modellerimiz