Menu
Your Cart

Siparişine Özel  %20 İndirim Fırsatı! 

İç Mekan Tasarım

 

İç mekân tasarım süreci sanıldığından çok daha meşakkatli ancak bir o kadar da keyiflidir. İç mekân tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gerekilen unsurlar gerçekleştiği sürece başarılı bir iç mekân sonucu elde edebilmek mümkündür. İç mekân tasarımı her şeyden önce öznel bir bakış açısı ile gerçekleşmeli ve ona uygun fikirlere sahip olmalıdır. İç mekân tasarım fikirleri adeta sonsuzdur. Ancak mekânın boyutu, bulunduğu konum, amacı ve kime ne şekilde hitap edeceği gibi faktörler esas belirleyici olmaktadır.

İç Mekân Tasarımı Nasıl Yapılır?

İç mekân tasarımı bir binanın yapı taşlarını oluşturmaktan ziyade görünen kısımlardaki estetik anlayışı yansıtmaktır. Bu nedenle iç mekân tasarım işlemi yapılırken parçaların birbiri ile uyumu ve ilişkisi çok önemlidir. İç mekân tasarımı görünen özelinde bir alternatif sunar. İç mekân tasarımının yayılım alanının son yıllarda gelişim gösterdiği de düşünülür ise iç tasarım oldukça genişlemiş ve farklı tarzlara bürünmüştür. Elbette iç mekan tasarımı dönemsel popüler etkilerden faydalansa da sonsuz değişime sahip olabilecek olması iç mekan tasarımını daima hayatımızın bir parçası olarak yanı başımıza tutacaktır.

İç mekan tasarımını yapabilmenin anahtarı ise ilk olarak tasarımın yapılacağı yere hakim olmaktır. Bu nedenle alanın bir örneği çıkarılmalı ve bunun üzerinde tasarım planları gerçekleşmelidir. Her alanın tasarımı, kendine özgü olacağından buna uygun bir iç mekan tasarımı yapılması gerekecektir. Ardından ise 3D olarak yapılan tasarımı gerçeğe dökmek gerekmektedir. Bu aşamada planlanan tasarım üzerinde değişiklikler olması mümkündür ve endişe edilmemelidir. Bu sayede en iyi sonuca ulaşılacaktır.

İç Mekân Tasarımının Ana Hatları

İç mekan tasarımının ana hatlarından kasıt iç mekan tasarımı yapılacak alanın belirlenmesi ve bir şema üzerinden planlanmasıdır. Bir iç mekan tasarımının plansız bir biçimde yapılması fazlaca olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle önceden yapılan bir plan olmalı ve gerekir ise bunun üzerinde değişimler yapılmalıdır. Bunun temel sebebi ise pencere veya kapı açıklıkları gibi birtakım önemli ayrıntıların bulunmasıdır. Bunlar alanı çerçeveleyen ve planı belirleyen önemli parçalardır. Ardından ise iç mekan tasarım işlemi için duvar ve zemin üzerine çalışma yapılmalıdır. Bunlar sık sık değiştirilemeyecek tasarım öğeleri olmaları nedeniyle çok daha özenli ve sıkı bir araştırma sonucu tercih edilmelidir. Elbette mekanda bulunacak diğer öğeler ile olan uyumu öznel bir bakış açısıyla olsa da şarttır. Mekanın genel atmosferinin belirleyicisi bunlar olmaktadır.

İç Mekân Tasarımına Ruh Katmak

İç mekan tasarım sürecinin son noktasını koyacak olanlar ise eşyalar ve özellikle aksesuarlardır. Yer ve duvar tasarımı gerçekleştikten sonra buna uygun olarak belirlenen mobilyalar eklendiğinde alanın ortalama bir aşamayı geçmesi mümkündür. Ancak bu yeterli değildir. Aksesuarlar alana can katmaktadır. Buna ruh katmak demek de mümkündür. İç mekan tasarımı için aksesuar seçimi alanda yaratılmak istenen esas havayı vermektedir. Elbette bu süreçte popüler olan tasarımları yaygın olarak görmek mümkün olsa da bunlar da zevklere göre harmanlanabilmektedir. Bu aşamada alternatif sayısı oldukça fazladır. Bir kişi vintage tasarımlara ilgi duyabildiği gibi çok daha modern tasarımlara ilgi duyanlar da bulunmaktadır. Bu nedenle iç mekan tasarımının son aşaması gerçekleştirilirken alanın hedef kişisi veya kitlesi iyi anlaşılmalı ve ona göre birtakım tercihler yapılmalıdır. Özellikle aksesuarlar satın alınabileceği gibi evde de el ile yapılabilmektedir. Bu nedenle en az maliyetli grubu oluştururken aynı zamanda önem açısından ilk sırada yer alan grup olma özelliğine sahiptir.