İç Mekan Aplik

İç mekan aplik kullanımı oldukça eski bir dekorasyon ürünüdür. İç mekan aplikleri aslında mumlar ve gaz lambaları ile bir ihtiyaç olarak eski yüzyıllarda kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde bir dekorasyon parçası haline gelmiştir. Oldukça etnik bir görüntüye sahip olan aplikler olduğu gibi modern aplikler de bulunmaktadır. Ancak köken olarak duvarlara takılan gaz lambalarına ve mumlara atfedilmesi mümkündür.

Bu sayede bir dekorasyon ürünü haline gelen iç mekan aplikleri modernleşerek farklı şekillerde de kullanılabilmektedir. Oldukça farklı malzemelerden farklı tasarımlar yapılmaktadır. Sizler de evinize en uygun olanı seçebilirsiniz. İç mekan aplikleri birden fazla da kullanılabilmektedir. Uzaktan kumandalı örnekleri dışında diğerleri için içeriden kablo çekilmesi ve o bölgeye elektrik bağlanması gerekmektedir. Sonrasında kullanım mümkün olacaktır.

İç Mekan Aplik Kullanımı

İç mekan aplik kullanımı zevke ve ihtiyaca bağlı olarak çeşitlenebilmektedir. İç mekanda aplik seçimi yaparken öncelikle ihtiyaç faktörü önem arz etmektedir. Özellikle bazı dolap üstlerinde ya da ayna çevrelerinde iç mekan aplik ihtiyacı bulunmaktadır. Özellikle evin ışıklarının yeterince ışık vermediği ve karanlık kalan bölgelerde aplikler oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bu aşamada tasarım tercihe bağlı olarak değişecektir. Ev dekorasyonu modern bir anlayışa sahip ise iç mekanda kullanılan aplik de daha modern ve led görünümlü olarak seçilebilmektedir. Aynı zamanda ev dekorasyonu vintage veya daha etnik bir havaya sahip ise ahşap görünümlü bir aplik tercihi daha mümkün olacaktır.

Önemli olan apliğin aydınlanmayan ortamı aydınlatmasıdır. Bu aşamada tercih edilecek renk de zevke ve ihtiyaca göre değişecektir. Süs amaçlı tercih ediliyor ise farklı renkler kullanılabilmektedir. Mor, kırmızı, yeşil gibi renkler sık sık kullanılmaktadır. İhtiyaca göre ise beyaz ya da sarı tonlar uygun olabilmektedir. Özellikle mutfakta ve banyoda sık sık tercih edilmektedir. Banyoda beyaz yer renk tercihi daha sık yapılmaktadır. Bu sayede makyajın ve yüzün daha net görülmesi mümkün olacaktır. Sarı ise genellikle mutfakta ve odalarda tercih edilmektedir.

Aplik Modelleri ve Çeşitleri

Aplik çeşitleri oldukça fazladır. Bu apliğin kullanım yerine bağlı olarak da değişebilmektedir. Özellikle tipik bir aplik vardır ki bu aplik duvara monte şeklindedir. Duvara dayanır bir biçimde monte edilen iç mekan aplik çeşidinde ampul aşağıda doğru bakar ve sallanır haldedir. Bu en eski ve en sık tercih edilen modeldir. Sık sık ahşap olarak yapılmaktadır. Bu versiyonun yuvarlakları ve yine duvara monte şekilde ve demir olan örnekleri de bulunmaktadır. Daire, üçgen, çubuk gibi pek çok alternatif bulunmaktadır ancak bu modelin özelliği yan duvarlara monte edilmesidir. Bu sayede daha şık bir görüntü sunmaktadır.

Yukarıdan ve dikdörtgen olarak gelen aplikler de bulunmaktadır. Bu aplikler tavana uygulanabildiği gibi aynı zamanda yan duvarlara ancak üst kısımlara da yapılabilmektedir. Bu da genelde banyoda ayna vb. üzerinde yer almaktadır. Bu şekilde kullanım da sık sık tercih edilmektedir.

Uzaktan Kumandalı Aplik Kullanımı

Uzaktan kumandalı aplikler kısa sürede oldukça yaygın hale gelmiştir. Genelde banyo ve mutfak altlarında kullanılmaktadır. Dolapların altlarında yer alarak aslında tezgaha ve lavabolara ışık tutmaktadır. Bu özellikle kullanım kolaylığı sağlaması nedeni ile tercih edilir ve az yer kaplaması da bir avantajdır. İç mekan aplik tercihi yapılırken uzaktan kumandalı bir aplik tercih edilir ise genelde kullanım amaçlı tercih edilir ve görsel bir beklentiden uzaktır. Görsel olarak küçüktür ve görülmeyecek şekilde yerleştirilmesi nedeniyle amaca uygun bir kullanımı vardır.


İç Mekan Aydınlatma Modellerimiz