İç Mekan Bitki

İç mekan bitki kullanımı yüzyıllardır evlerde ve daha pek çok mekanda tercih edilmektedir. İç mekan bir iş yeri olabileceği gibi direkt bir ev de olabilmektedir. Ancak ne olursa olsun mekandan bağımsız olarak bitki kullanımının mekan tasarımına canlılık kattığını belirtmek gerekmektedir.

İç Mekanda Bitkinin Önemi

Bitkiler dünya var olduğundan beri gezegende kendilerine yer edinmişlerdir. Ancak insanlık yerleşik hayata geçtikten sonra yaşanan mekanı renklendirmek ve ona canlılık katmak en çok arzulanan ve çaba harcanan durumlardan biri haline gelmiştir. Böylece iç mekanlarda bitki anlayışı ortaya çıkmıştır. Doğanın en değerli parçalarından biri olan bitkilerin evde yetişebilecek karakterde olanları kendilerine evlerin en güzel köşelerinde yer bulmuştur. Eve canlılık katmasının yanı sıra bir renk de olan bitkiler, dekorasyon ihtiyacını tek başına karşılayabilecek bir görüntüye sahiptir. Elbette mekanın karakterine bağlı olarak iç mekan bitki kullanımı değişecektir. Bu değişim genelde bitkinin türü bazında olacaktır. İç mekan bitkileri devasa olabileceği gibi oldukça minimal de olabilmektedir. Önemli olan mekana bağlı olarak doğru bitki tercihi yapabilmektir.

İç Mekan Tasarımında Doğru Bitki Kullanımı

İç mekan bitki tercihi yapılırken doğru tercihi yapabilmek için öncelikle mekanı tanımak gerekmektedir. Mekanda ne kadar bitkiye ihtiyaç olduğunu tespit etmek gerekmektedir. Bazı mekânlar tıkış tıkış olması nedeni ile bitki alımına çok açık değildir. Ya da bitki boyunda değişim gerekmektedir. Bazı mekanlar ise oldukça sade olunması nedeni ile bitkilere çok daha açıktır. Elbette zevk de oldukça önemlidir. Tasarımın bitkilere ne kadar ihtiyacı olduğu ve kişinin bitkiler ile tasarlanan bir mekandan ne kadar keyif alacağı da önemlidir.

İç mekan tasarımlarında bitkiler yüzyıllardan beri kullanılsa da günümüzde yeniden popüler hale geldiğini de belirtmek gerekmektedir. Özellikle minimalizm anlayışının ortaya çıktığı dönemlerde bitkiler minimalizm mekan tasarımlarının en çok kullandığı dekorasyon unsuru olmuştur. Ardından bitkiler başta evlerin ve ardından daha pek çok mekanın sık tercih ettiği dekorasyon parçalarından biri haline gelmiştir. Bunu dışarıda gidilen bir restoranda görmek mümkün olduğu gibi bir ofiste de görebilmek mümkündür.

Mekanı tanımanın ardından diğer önemli nokta bitkiyi tanımaktır. Yani odanın güneş potansiyeli düşünüldüğünde bitkinin buraya ne kadar uygun olduğu ve gerekli verimi alıp alamayacağı düşünülmelidir. Buna uygun bitki tercihi yapmak uzun ömürlü bir bitkiye sahip olmak demektir. Bu nedenle iç mekan bitkileri daha ayrıntılı olarak tanınmalıdır.

Hangi Bitkiler İç Mekanlarda Kullanıma Uygundur?

İç mekan bitkileri büyük bitkiler olabildiği gibi küçük saksılarda da olabilmektedir. Bu mekanın potansiyeline göre değişmektedir. Büyük bitkilerin alternatifleri oldukça fazladır. Buna örnek olarak paşa kılıcı, Kordela çiçeği, Dracena Marginata, Ficus Elastica, Schefflera Actinopylla, Pothos Sarmaşığı, Guzmania Çiçeği ve bilindik olan Barış Çiçeği gibi pek çok çiçek büyük çiçekler grubunda yer almaktadır.  Bu çiçekler genelde köşelerde tercih edilmekte olup fazlaca yer kaplaması nedeni ile birer adet tercih edilebilmektedir.

Ancak bunlar dışında menekşe, kaktüs gibi daha küçük saksılarda ve minimal görünümlü iç mekan bitki alternatifleri de bulunmaktadır. Özellikle menekşe ve orkide görüntü bakımından çok daha canlı bir havaya sahiptir ve rengarenktir. Bu çiçeklerin kullanımı genelde mekanda çok daha fazla olmaktadır. Bu da aslında canlı görüntüyü arttırırken farklı tasarımlara da çok daha açıktır. Özellikle masalarda daha çok tercih edilen bu bitkiler ofis ortamlarında çok daha rastlanır hale gelmiştir. Ancak büyük bitkiler mekanların bizzat içerisinde yer alarak tasarımın bir parçası haline gelmektedir.

 

İç Mekan Bitki Modellerimiz